Midemiz Neden Gürler? Mide Çarpmasını Önlemenin Nedenleri ve 5 Yolu
İnsan vücudu oldukça şaşırtıcı. Vücudunuz sizi sağlıklı tutmak için çok çalışırken, siz duymasanız bile her türlü sesi çıkarır. Örneğin, herkesin midesi her zaman zaman zaman guruldar. Pekala, neden?
Kaynak:https://health.howstuffworks.com/huma…
Bu seslere gürleme, hırıltı veya hırıltı diyebilirsiniz, ancak soru şu ki, midemiz neden guruldar?
Duyduğunuz gümbürtü ve homurdanmalar mideden ve ince bağırsaktan gelir ve bu yalnızca aç olduğunuzda değil, birden çok kez olur.
Mide guruldaması olarak bildiğiniz sesleri çıkaran işte bu gaz ve hava kabarcıklarıdır. Mideniz tokken bu sesler eskisi kadar yüksek çıkmıyor. Çünkü midenizdeki yiyecekler üretilen sesin bir kısmını emer.
Yemekten birkaç saat sonra mideniz ve sindirim sisteminiz, kaslarınızın tekrar çalışmasını sağlamak için beyninize sinyaller gönderir.
Peki mide guruldaması nasıl önlenir? Mide guruldaması sindirimin bir parçası olsa da, guruldama seslerinin utanç kaynağı olabileceği zamanlar vardır. İşte mide guruldamasını durdurmanın 5 yolu.
1. Mide guruldaması için bir bardak su içmek uygun olabilir.
2. Bir şeyler yemek midenizi kesintiye uğratabilir.
Mide boşaldıktan sonra hırıltı ve guruldama sesleri tekrar yemek yeme zamanının geldiğinin sinyalini verir. Küçük bir öğün veya atıştırmalık, sesleri kesintili olarak bastırabilir. Midede yemek olması da mide guruldama sesini azaltır.
3. Yemekleri yavaş yemek sindirimi kolaylaştırabilir.
Sindirim ağızda yiyecekleri çiğnemekle başlar. Hazımsızlıktan kaynaklanan mide guruldaması, yiyecekleri daha iyi çiğneyerek ve daha yavaş yiyerek önlenebilir.
Yiyecekleri düzgün çiğnemek, yutulan hava miktarını da azaltır, bu da gaz ve sindirim düşüncesini önler.
4. Gaz yapan yiyecek ve içeceklerden kaçının.
Bazı yiyecek ve içecekler diğerlerinden daha fazla gaz üretir. Gaz midenizin guruldamasına neden oluyorsa, bu yiyecek ve içeceklerden uzak durmak guruldama probleminizi çözebilir.
5. Gerginlikten uzak durun.
İş görüşmeleri, sunumlar ve sınavlar gibi oldukça gergin durumlarda mide guruldaması daha yaygındır. Bunun sebebi midenin dolu ya da boş olmasına bağlı değil, stresli ve telaşlı ortamlarda bağırsağın aktivitesinin artmasıdır.
Stresli olmanın sindirimi yavaşlattığı, mide ekşimesi ve mide guruldaması gibi hazımsızlık semptomlarına katkıda bulunduğu bilinmektedir.